Erasmus + Izobraževanje strokovnih delavcev
Erasmus+ strokovno izobraževanje strokovnih delavcev Šolskega centra Šentjur, februar 2017
Strokovni delavci Višje strokovne šole, Šolskega centra Šentjur smo bili v februarju 2017 na zelo zanimivem strokovnem Erasmus+ izobraževanju. Prvi dan so nas sprejeli na Agronomski fakulteti v Zagrebu, kjer nas je sprejel in vodil profesor dr. Stjepan Sito. Imeli smo strokovno voden ogled oddelka za vinogradništvo in vinarstvo Jazbina (ogled vinograda, strojne opreme in opreme za proizvodnjo penine), pogovor in izmenjava primerov dobrih praks s koordinatorko Erasmus+, ogled prostorov fakultete, knjižnice, predavalnic in laboratorijev. Mi pa smo jim predstavili izvajanje praktičnega izobraževanja, potek predavanj in vaj, terenskih vaj, strokovnih ekskurzij na Šolskem centru Šentjur. Izvedli smo predavanje o Zastopanosti sorte Laški rizling v Sloveniji ter o kakovosti arhivskih vin omenjene sorte. Drugo predavanje je bilo na temo Kako zmanjšati količino odpadne hrane. Z Agronomsko fakulteto v Zagrebu poteka izmenjava praktičnih izkušenj na področju teoretičnega izobraževanja, praktičnega izobraževanja itd. Predavatelj Agronomske fakultete iz Zagreba je in bo predaval kot gostujoči predavatelj, študenti so bili in bodo pri nas na praktičnem izobraževanju, terenskih vajah in strokovnih ekskurzijah, tudi naši študenti so bili in bodo na terenskih vajah in strokovnih ekskurzijah. Dogovorili smo se tudi za sodelovanje na področju raziskovalnega dela pri izdelavi diplomskih nalog.
Aktivno smo sodelovali na 52. Hrvaškem in 12. mednarodnem simpoziju agronomov v Dubrovniku. Sodelovali smo z dvema plakatoma in sicer za sekcijo Agricultural Economics and rural sociology z naslovom How to reduce the amont of food waste in za sekcijo Viticulture and enology z naslovom The quality of the archival wines of the Riesling variety.
Na mednarodnem simpoziju agronomov smo navezali stike z drugimi udeleženci in z njimi strokovno diskutirali. Srečali smo se s predstavniki Fakultete za kmetijstvo, Josip J. S. v Osijeku, predstavniki Agronomske fakultete Zagreb, Fakultete za kmetijstvo Banja Luka ter se dogovorili za sodelovanje in podpis sporazuma o sodelovanju.
Ogledali smo si Sveučilište u Dubrovniku, zavod za maslinarstvo i mediteranske kulture. Nadaljevali smo s strokovnim ogledom podjetja Raasadnik Prud v Metkoviću. Predstavili so nam praktični prikaz delovanja prezračevalnega in namakalnega sistema v rastlinjaku. Ogledali smo si tudi Institut za jadranske kulture i melioracije krša Split, podjetje Pavin ( kmetijska mehanizacija, veleprodaja, vinogradi, oprema za kleti in laboratorije,..) ter Mladina d.d..
Jerneja Planinšek Žlof
Priloga prispevki
How to reduce the amont of food waste
The quality of the archival wines of the Riesling variety.