Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

POSESTVO ŠOLSKEGA CENTRA ŠENTJUR

POSESTVO NEKOČ IN DANES

Šolsko posestvo Šolskega centra Šentjur se ponaša s svojo bogato zgodovino obstoja. Za začetek delovanja šole leta 1910 in seveda za potrebe kmetijskega izobraževanja so bile od okoliških kmetov kupljene različne površine (travniki, sadovnjaki, gozd, njive, vinogradi…) , ki so se skozi leta še dokupile in povečevale do skupne velikosti 144 ha (skupaj z gozdovi) v letu 1935. Žal je bilo posestvo med drugo svetovno vojno popolnoma opustošeno, nakar je še sledil odvzem večjega dela šolskega posestva oziroma kmetijskih površin v začetku 60.ih letih prejšnjega stoletja in dano Kmetijskemu kombinatu Šentjur (nato Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov). Skozi leta so se preostale obstoječe šolske površine obdelovale, vseskozi pa so potekala prizadevanja za vrnitev odvzetega posestva šoli. To nam je uspelo leta 2011, ko smo s sklepom Vlade dobili v dokončno upravljanje skupno okoli 62 ha. Po elaboratu oblikovanja šolskih posestev namerava šola v prihodnosti dobiti še okoli 89 ha kmetijskih in gozdarskih zemljišč zato, da bomo skupaj dosegli 153,8 ha vseh površin (obdelovalnih in tudi neobdelovalnih- ceste, dvorišča, stavbe..).

Danes se šolsko posestvo ponaša s svojo pestrostjo in raznolikostjo različnih dejavnosti na njegovih deloviščih, ki služijo svojemu osnovnemu namenu – vzgoji in izobraževanju. So pa v svojem proizvodnem namenu organizirane tako, da se predvsem s praktičnim usposabljanjem in izobraževanjem na njih skupaj z uporabo sodobne tehnologije uresničuje pridobivanje veliko strokovnih znanj iz različnih biotehničnih področij - kmetijstvo – integrirano in ekološko, živilstvo, veterina, naravovarstvo, vrtnarstvo, delo s kmetijsko mehanizacijo, turizem na kmetiji, trženje in prodaja pridelkov in storitev ter še mnogo drugih.

Danes šolsko posestvo Šolskega centra Šentjur obsega kmetijske površine v bližnji okolici šole kakor tudi v krajih, ki se nahajajo v neposredni bližini Šentjurja (Grobelno, Planina, Šentvid pri Grobelnem, Šentvid pri Planini..).

S sklepom vlade smo pridobili 62 ha površin v upravljanje, vendar zaradi predhodnih zakupnih pogodb šola ni smela obdelovati večina parcel do izteka pogodb. Površine so se postopoma sproščale tako, da smo 2020 obdelovali skupaj okoli 10,29 ha obdelovalnih površin, od tega je 0,63 ha vinograda, 0,37 ha sadovnjaka (hruške in jablane), 0,75 ha ekstenzivni travniški sadovnjak, 6,13 ha njiv, 2,24 ha travnikov, 0,03 ha jagodičja ter 0,14 ha vrtnarskih površin vključno z rastlinjaki in plastenjaki in gozdov 2,54 ha.

Z letom 2021 smo še začeli obdelovati cca 50 ha površin, še vedno pa ostaja v predhodni zakupni pogodbi površine k.o. Rifnik, kjer so lešniki.

Na posestvu poleg praktičnega usposabljanja in izobraževanja za naše dijake in študente izvajamo razvojno-raziskovalno dejavnost, hkrati pa predstavlja demonstracijsko središče šole.

Slika1

Slika2

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information