Šolski center Šentjur

Cesta na kmetijsko šolo 9, 3230 Šentjur 03/746 29 00

PREDSTAVITEV RAZISKOVALNEGA DELA DIPLOMANTOV ŠC ŠENTJUR - VIŠJE STROKOVNE ŠOLE

V sredo, 25. 1. 2023, smo na ŠC Šentjur v organizaciji Višje strokovne šole, društvaabsolv...

VABILO NA STROKOVNI POSVET

VABILO NA STROKOVNI POSVET Predstavitev raziskovalnega dela.docx  

16.svečana podelitev diplom in 20. obletnica delovanja Višje strokovne šole Šentjur

27. oktobra 2022 smo obeležili 20-letnico Višje strokovne šole in pripravili

Vabilo k prijavi/vpisu v višješolske študijske programe

Na še prosta vpisna mesta za izredni študij se lahko po drugem prijavnem roku vpišete nepo...

R A Z P I S za pridobitev naziva predavatelj višje strokovne šole

Šolski center Šentjur, Višja strokovna šola objavlja razpis za

  • PREDSTAVITEV RAZISKOVALNEGA DELA DIPLOMANTOV ŠC ŠENTJUR - VIŠJE STROKOVNE ŠOLE

    Sobota, 28 Januar 2023 13:50
  • VABILO NA STROKOVNI POSVET

    Torek, 24 Januar 2023 14:14
  • 16.svečana podelitev diplom in 20. obletnica delovanja Višje strokovne šole Šentjur

    Četrtek, 20 Oktober 2022 06:53
  • Vabilo k prijavi/vpisu v višješolske študijske programe

    Torek, 27 September 2022 08:16
  • R A Z P I S za pridobitev naziva predavatelj višje strokovne šole

    Nedelja, 28 Avgust 2022 17:25

Študenta ŠC Šentjur, Aljaž in Andrej, na živinorejski praksi na Irskem

V juniju, juliju in avgustu 2018 sva študenta

1. letnika programov Živilstva in prehrane ter Upravljanja podeželja in krajine  na Šolskem centru Šentjur sodelovala v programu Erasmus+. Ta program mednarodne mobilnosti, ki ga na šoli izvajajo že dolga leta nama je omogočil, da  sva  opravljala praktično izobraževanje na Irskem in sicer na dveh velikih živinorejskih kmetijah, kjer sva na eni od kmetij tudi živela, spoznavala irsko kulinariko, kulturo, navade ljudi in zgodovino Irske in se pri najinih delodajalcih počutila kot del družine.

Andrej in Aljaž sta poletje 2018 preživela na Irskih živinorejskih kmetijah v okolici mesta Cork.  1

Odhod na Irsko je bil v nedeljo, v začetku junija iz Ljubljane. Z avtobusom sva se odpeljala do letališča Bergamo v Italiji, od tam pa z letalom do Corka na Irskem. Tja naju je prišel iskat gospod Maurice, eden od najinih delodajalcev in naju peljal na svojo kmetijo kjer sva oba stanovala med bivanjem ne Irskem. Najin prvi delovni dan  se je pričel že kar naslednje jutro in sicer na kmetiji gospoda Maurica;  njegov sosed, gospod Edmund, ki je bil prav tako najin mentor je bil ta dan na sestanku zadruge Dairygold, saj je član odbora.

Irska plaža skrivnostno zanimiva tudi v slabem vremenu 3

Tako sva prvi dan oba spoznavala dela na kmetiji, kjer sva tri mesece živela v lepem stanovanjskem delu ene od stavb v katerih živi družina. Jedla sva skupaj z družino ali pa si sama kaj na hitro pripravila. Prvi dan je potekal zelo sproščeno. Veliko smo se pogovarjali o tem kako živimo in delamo doma kako kmetujemo, kakšne so cene, videla sva kje vse kmetujeta oba kmetovalca pri katerih sva opravljala prakso. Drugi dan sva se bolje spoznala z delodajalcema in njunima družinama, veliko je bilo pogovora in razkazovanja posestva in strojev. V prvem mesecu  sva veliko uporabljala traktorje, priključke ter molzišča.

Izlet v naravo  1

Veliko časa sva preživela na pašnikih kjer sva  med drugim urejala ograjo ter čistila plevel, robido in grmičevje, da se ni dotikalo žice. Sredi junija se je pričelo tudi dodatno krmiti živali saj je bilo poleti za Irsko nenavadno malo dežja, kar je trajalo vse od sredine meseca maja in je tako ostalo do sredi meseca avgusta.  Nato smo končno pričakali dež, ki pa ga ni bilo ravno veliko.  Med najinim celotnim bivanjem na Irskem je deževalo le kakšne 6 dni – kar ni veliko glede na to, da je Irska znana po dežju in svojem zelenem podeželju. Krave so se krmile s silažo, ki je namenjena za krmljenje pozimi, ko ni  paše. Tako se je porabilo v dveh mesecih kar nekaj silaže. Kravam so se dodajala krmila, ki jih navadno dobijo dnevno do 4 kg, zaradi suše pa so potrebovale kar po 8 kg dnevno, s tem se je zmanjšala poraba silaže. Tako sva od dneva, ko se je pričelo hranjenje krav z silažo preživela od 4 do 5 ur ob opazovanju in izvajanju različnih del in opravil na traktorju, pomagala sva pri skrbi za živali v hlevu ter navozila suhega sena ter krmil teletom, ki so bila na 3 km oddaljenem polju. Po tem sva opravila še kakšno manjše delo in že je bila ura tri popoldne, ko je bilo potrebo pripeljati krave iz pašnika v hlev, da so pojedle silažo pred molžo. Po navadi se je pričelo z molžo ob petih popoldne. Enkrat  tedensko smo praznili zalogovnik z umazano vodo iz molzišča ter počistili ploščad kjer se krave zadržujejo pred molžo in  koder odidejo iz molzišča. Nekajkrat sva tudi pokosila travo, ki je krave niso pojedle na pašnikih. Tako je imela trava možnost ponovno zrasti. V mesecu avgustu se je delala silaža, pri čemer sva pomagala razkriti silažo, ki je že bila silirana spomladi, vse ostalo pa so naredili najeti delavci. Prvi dan so vse pokosili in spravili v redi za silažni stroj, ki je nato naslednji dan prišel in vse naložil na prikolice tako da so jih potem z traktorjem pripeljali na kmetijo, tam pa je bil nekdo z strojem, ki je nato silažo tlačil. Ko so končali so še vse pokrili in folijo obtežili z avtomobilskimi gumami. Med vikendi sva bila prosta in takrat sva počivala ali pa odšla na ogled zanimivih krajev in lepe pokrajine. Tako sva obiskala Dublin in tam preživela 2 dni. Obiskala sva tudi Cork in ga cel dan raziskovala, nato pa še znamenite klife Moher ter kraj kjer so snemali filme Star Wars.

načini in postopki v živinoreji   1

Med najinim bivanjem na Irskem sva obiskala še nekaj drugih znamenitih točk na zahodnem delu Irske. Irci imajo zelo bogato zgodovino kar se tudi vidi v cerkvah in ostalih mogočnih stavbah njihove kulturne dediščine na katero so zelo ponosni.

Med ogledi sakralne dediščine je nastalo veliko odličnih posnetkov.  1

Obiskala sva tudi Irske pube in se poveselila z domačini. Sprejeli so naju kot da sva njihova.

Na Irskem je obvezen  tudi ogled destilarne Whiskeya in obisk tradicionalnega irskega puba 1

Trije meseci  najinega bivanja so minili izredno hitro. Zelo sva vesela, da sva se odločila za opravljanje prakse v tujini, ki ravno prav doda tistemu znanju, ki sva ga pridobila na Šolskem centru Šentjur. Veliko sva se presmejala z kmetom, kjer  sva živela, ogromno sva se naučila o živinoreji, kmetovanju na Irskem, zelo prijaznih ljudeh, ki tam živijo in oba izboljšala svoje znanje angleščine. Tja bova zagotovo še kdaj šla – po znanje, k prijateljem ali pa na sprostitev.

A.V. in A.R.

 

 

Slike prikazujejo:

Obisk klifov, destilarne in puba, delo z živino.

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information

Do konca predavanj je

Števec obiskov

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanes19
mod_vvisit_counterVčeraj17
mod_vvisit_counterTa teden217
mod_vvisit_counterPrejšnji teden376
mod_vvisit_counterTa mesec36
mod_vvisit_counterPrejšnji mesec1458
mod_vvisit_counterVsi obiski15511404
We have: 4 guests online
Tvoj IP: 18.218.172.249
Today: Maj 02, 2024

Prevedi stran

Naša spletna stran uporablja piškotke, zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. . Vec o piskotkih in kako jih brisati najdete na strani Vec o piskotkih.

Strinjam se z uporabo spletnih piskotkov na tej strani.

EU Cookie Directive Module Information